Open Monumentendag

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag, het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. 

Ook dit jaar is Dijkhof Bouw, tijdens de Open Monumentendag, aanwezig bij twee monumenten in de regio. In Twello gaan de deuren open van het onlangs gerestaureerde Huis Duistervoorde. En in Hoog Soeren zijn wij aanwezig bij De Roode Pan, waar we nog volop bezig zijn met de restauratie.

Huis Duistervoorde – Kerklaan 14, Twello

Huis Duistervoorde begon als een middeleeuws kasteeltje met een slotgracht rond het jaar 1350. De middeleeuwse kelders en muren van een meter dik, maar ook de gracht achter het huis herinneren daar nog aan. Rond 1864 kreeg het huis zijn huidige vorm. Het was lang in gebruik als klooster, wat je ziet aan prachtige glas in lood en gebrandschilderde ramen en aan de Lourdesgrot en de boomgaard in de tuin.

Restauratie en verduurzaming Huis Duistervoorde Twello

Afgelopen periode hebben wij de restauratie en verduurzaming van Huis Duistervoorde mogen uitvoeren. Zo hebben wij o.a. de ramen voorzien van Stolker beglazing en het stucwerk hersteld. Het stucwerk hebben we op diverse plekken afgebikt omdat dit los zat. De oorzaak hiervan was in veel gevallen de geoxideerde gevelankers die onder het stucwerk zitten. De muurankers hebben we ontroest en in de ijzermenie gezet om het vervolgens opnieuw te stucen.

Oude situatie glas-in-lood ramen
Herstel loszittend stucwerk

Nu is Huis Duistervoorde bed&breakfast, vergaderlocatie en trouwlocatie. Het is een rijksmonument, voor de eigenaren is het erfgoed om in te wonen en om te delen. Zij heten u van harte welkom! De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld.

Het huis is zaterdag 9 september opengesteld van 13 uur tot 17 uur en kan alleen via een rondleiding bezocht worden. Rondleidingen gaan elk heel uur van start, de laatste rondleiding is om 16 uur. Er kunnen maximaal 25 personen per rondleiding mee, vol is vol. Vooraf reserveren via bert.heijenk@gmail.com is gewenst.

De Roode Pan – Hoog Soeren 88, Hoog Soeren

In 1910 ontwierp Stephanus Parqui, architect en bouwkundige, een houten zomerhuis in chaletstijl op een perceeltje land in Hoog Soeren op de Veluwe. Hij liet zich inspireren door oude Veluwse volksverhalen en schilderijen van de kunstenaar Gustaaf van de Wall Perné. Het gebied nog een idyllisch boerengehucht in het kroondomein, omgeven door heidevelden, bossen en roggeakkers. Het was een eeuw lang Het vakantiehuis van de familie Parqui.

Het huis, vernoemd naar ‘bos- en heidegod’ Pan, was bij de bouw eenvoudig van uitrusting. Er was geen stromend water, slechts een regenwaterput, een pomp, petroleum- en kaarslicht en een potkachel. Er werd gekookt op petroleumstellen. In de loop der jaren werd het huis iets uitgebouwd en enig comfort geïnstalleerd. Ook werden stukken land bijgekocht en kwam een romantische ‘Pantuin’ tot stand met hagen, grasvelden, kronkelpaden, een zelf geboetseerd beeld van Pan, bloementuin, boomgaard, tuinkoepel en andere bijgebouwen.

De kleindochter van Stephanus Parqui heeft de Vereniging Hendrik de Keyser aangewezen om zo het zomerhuis met tuin en familieherinneringen in stand te houden. Op dit moment wordt het zomerhuis door ons gerestaureerd en zal na de restauratie verhuurd worden als Monument en Bed.

Zaterdag 9 september zijn wij, samen met medewerkers van Hendrick de Keijzer, aanwezig om u rond te leiden en meer te vertellen over de restauratie. Van 10.00 uur tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de Open Monumentendag!

Datum

06.09.2023

Deel dit artikel