Nieuws‘Mysterieuze muur’ gevonden , Kasteel Wijchen mogelijk ouder dan gedacht
‘Mysterieuze muur’ gevonden , Kasteel Wijchen mogelijk ouder dan gedacht
WIJCHEN – Een stuk historie vinden dat je nooit zou verwachten. De droom van iedere archeoloog. Het overkwam de archeologen tijdens het uitdiepen van de kelderruimte in het Wijchens kasteel. ‘Ineens’ was ze daar: een oude fundering uit de 14e eeuw.
Een ruime week zijn ze bezig met graven in de kelder van het Wijchens kasteel. Nu werpen een lichtsnoer langs de muren van de donkere kelder en een felle staande lamp letterlijk nieuw licht op de eeuwenoude geschiedenis van het gebouw. Die blijkt ouder dan verwacht.
Bouwhistoricus Frank Haans staat naast zijn ‘mysterieuze muur’, van pak ’m beet zeven meter lang. Het is een oude fundering, gevonden aan de achterkant van het kasteel. Dát-ie er zat, was vorige week maandag voor de archeologen een enorme verrassing.
Hoe groter de baksteen, des te ouder
De muur komt niet ‘zomaar’ tevoorschijn uit het metselwerk. Hij schuilt er al sinds de middeleeuwen – de 14e eeuw – schat Haans met zijn compagnons Ester van der Linden en Caroline den Hartog, beiden archeoloog.
Hoe ze dat weten? Daar kent de bouwkundewereld een gouden regel voor: ‘Hoe groter de baksteen, des te ouder’. De bakstenen van de magische muur zijn met 28 centimeter lang en 14 centimeter breed behoorlijke joekels.
Net het oplossen van een puzzel
,,Dit is een nieuw puzzelstukje uit een nieuw gedeelte van een puzzel die we nog niet eens hadden”, legt Van der Linden uit.
Het drietal is flink in discussie. Haans houdt zijn camera en rolmaat vast – essentieel werkgereedschap voor een bouwhistoricus – en een kleurrijke plattegrond. Die kleuren geven aan wat de bouwvolgorde van het kasteel is. Het paars gearceerde – aan de voorzijde van het kasteel – is het oudste deel, daterend van vlak voor 1400.
‘We staan hier in een ware tijdscapsule’ – Ester van der Linden
Eén ding is duidelijk: de vondst van deze mysterieuze muur zorgt voor een andere plattegrond. De plattegrond kleurt nu namelijk nog paarser, die eerst nogal oranje oogde. Oranje staat voor de 16e eeuw.
,,Bijzonder dus, om nu iets gevonden te hebben van twee eeuwen daarvóór”, aldus Van der Linden. Haans voegt eraan toe: ,,We staan hier in een ware tijdscapsule.”
Waarschijnlijk diende de ruimte waar de oude fundering is gevonden als opslag van brandstof, wijn en water.
Kasteel bezit meer historie dan verwacht
De opslagplaats ligt naast de ruimte die als keuken werd gebruikt, toen prinses Emilia van Oranje Nassau kasteelvrouw was. En die keuken – een paar meter verderop – levert ook een bijzondere vondst op: de vermoedelijke waterput.
In december volgend jaar hoopt het Wijchens Kasteel weer open te gaan voor het publiek, zegt projectleider Martien Knoops. ,,Tenzij we meer schatten vinden”, waarschuwt hij met een trotse glimlach.
De vondst van deze ‘magische muur’ zorgt voor een week vertraging. Maar het is het volgens Knoops waard, want bezoekers struinen naar verwachting eind volgend jaar door een kelder waar meer historie inzit dan archeologen ooit gedacht hadden.