‘Mijn ervaringen op de bouw als vrouw’

Nova van de Braak loopt voor haar opleiding stage bij Dijkhof Bouw. Ook al is ze een van de weinige vrouwen op de bouwplaats, Nova voelt zich helemaal thuis in de bouw!


Hallo ik ben Nova ik ben 17 jaar en doe de opleiding Middenkader Functionaris Bouw leerjaar 2.
Deze opleiding doe ik aan het ROC Aventus College in Apeldoorn.

Met mijn opleiding moet ik elk jaar 360 uur stage lopen in 9/10 weken. Dit doe ik nu bij Dijkhof Bouw. Zodat ik van alle kanten van de bouwsector wat meekrijg heb ik er dit jaar voor gekozen om op de bouw stage te lopen.
Samen met mijn stagebegeleider Jobbe doen wij restauratie van een boerderij in Markelo.

Als vrouw had ik bepaalde verwachtingen van de bouw; Ga ik het leuk vinden?, ben ik wel sterk genoeg?, wat gaan al die mannen vinden van een vrouw bij hun op de bouw.

Als stagiair had ik geen idee wat ik zou moeten verwachten. Welke klusjes laten ze mij doen?
Uiteindelijk heb ik echt zo veel geleerd en ben ik zoveel ontwikkeld over materialenkennis, voorwerpen, gereedschappen en hoe ze werken.
Ik heb een muurtje gesloopt, profielen gesteld, een balklaag geplaatst met een vloer van steigerplanken. Ook heb ik isolatiemateriaal vastgemaakt voordat de betonvloer gestort zou worden.
Ook heb ik een heel groot stuk van de binnenmuren gemetseld samen met mijn collega Alfons๐Ÿ˜‰.
En als laatste ben ik op het hoogste punt van het dak geweest om dakplaten te tillen en vast te spijkeren aan de sporen, wat een heerlijk uitzicht vanaf zo hoog.
En natuurlijk heb ik nog veel meer gedaan!

Ook is Dijkhof bezig met een grote restauratieklus van kasteel Wijchen. Ook daar mocht ik een dagje meelopen met Jobbe. Wat was dat prachtig! Alle details en hoe goed het is afgewerkt, dat was super indrukwekkend.

Naast heel veel geleerd te hebben bij Dijkhof heb ik er ook goede vrienden bij gekregen!
Ik wil vooral mijn te gekke stagebegeleider Jobbe heel erg bedanken voor deze leerzame tijd in Markelo, wat heb ik veel met jou gelachen!
Ik ga jullie allemaal missen en zal deze tijd nooit vergeten!๐Ÿ˜‰

Nova van Braak

Datum

26.01.2022

Deel dit artikel