Bouwupdate: Renovatie Kasteel Wijchen

Dick Vogelzang, vrijwilliger van het Museum Kasteel, volgt in opdracht van Gemeente Wijchen de renovatie. Hieronder zijn verslag van de werkzaamheden van de afgelopen weken.

Week 9

Onverwacht veel vast te leggen… Als eerste waren er gaten in het dak gemaakt, als voorbereiding van de overdekking van de binnenplaats. Dus dit keer van boven naar beneden door het kasteel foto’s gemaakt: eerst de 2e verdieping en dan zo naar de kelder. Er werden stempels geplaatst op 2e verdieping, die natuurlijk goed op waterpas afgesteld moesten worden.

Meten is weten…

De gaten in het dak maakten ook dat ik wat unieke doorkijkjes kon maken van het dak aan de binnenkant en de toren.

Ook de CV-ruimte was open, dus wat foto’s daarvan. Ik weet niet of dit zo blijft… Op de 1e verdieping was weer het nodige aan de luchtbehandeling gedaan Door alle wanden steken luchtkokers en op diverse plekken zie je al wat van de regelunits. Naast de lift was een aanvang gemaakt voor een nieuwe toiletgroep.

Daarna naar de begane grond. In de foyer kon je zien, dat er nog genoeg te doen moet zijn aan de luchtbehandeling, gezien al het opgeslagen materiaal. Het gewelf onder de trouwzaal was dicht en moest nu uitharden.

Voor er ooit weer getrouwd kan worden, zal de tijdelijke houtwerkplaats het veld moeten ruimen. Leuk: er was net een soort van schouw of controle op de voortgang, dus een hele groep ‘helmdragers’ in overleg.

In de kelder was ook te zen hoe vakkundig het gewelf hersteld was.

De deur van de gevangenis, die ooit in de kelder zat, moet natuurlijk blijven…

Week 10

Wat minder foto’s dan vorige week, maar toch nog wat nieuwe dingen gespot… Op de begane grond was men bezig met de luchtbehandeling in de raadszaal. In de trouwzaal was het gat naar de kelder dicht en nu helemaal afgewerkt en opnieuw betegeld.

Op de eerste verdieping werd ook nog steeds gewerkt aan de luchtbehandeling. De nieuwe toiletgroep naast de lift kreeg wat meer vorm . Op zolder was niet veel te zien, dus weinig foto’s .

In de kelder was de nieuwe toiletgroep (ook naast de lift) weer verder. Nog een keer het vernieuwde / herstelde gewelf op de gevoelige plaat, nu van een heel laag standpunt.

Terug op de begane grond nog een foto van het werken aan de luchtbehandeling buizen achter de lift (richting kelder,etc.) en de materiaalopslag.

Voor meer foto’s https://www.flickr.com/photos/hdv-productions/collections/72157716689344121/

Datum

22.03.2021

Categorieën
Deel dit artikel